ESR Sommarläger 2006 tillkom som ett alternativ för dig som sett fram emot Radioträff Syd som tyvärr inte blir av i år. Några av de medverkande klubbarna meddelade vid årsskiftet 2005/2006 att man inte hade resurser och möjlighet att medverka som arrangörer av Radioträff Syd RS06. ESR ansåg sig inte på egen hand eller med de klubbar som ev återstod klara av att genomföra ett så stort projekt som Radioträff Syd är.

 Att vara funktionär innebär ofta konstant arbete och stora uppoffringar. Mycket skall fixas och det uppstår "problem" som måste lösas.

Även ESR:s funktionärer är värda lite avkoppling. Efter tre slitsamma men också lyckade radioträffar - RS03, RS04 och RS05 - med ett digert program där ESR ansvarat för Teknikseminarierna och flera av de andra tyngre programinslagen var det dags för semester. 

Funderingarna på ett ESR Sommarläger började så smått i januari 2006. Inspiration hämtades från EDR Sommerlejr som arrangerats varje år av Experimenterende Danske Radioamatører (EDR) allt sedan slutet av 20-talet. 

Planering

Olika platser diskuterades. Lotten föll på Löderup Strandbads Camping som hade ungefär de faciliteter vi ansåg oss behöva och där vi kunde få en egen del av campingen - området där stugorna var placerade - att härja på. 

index

I direkt anslutning till campingen norr och österut finns ett större naturreservat och strövområde. Perfekt för aktiviteter som de rävjakter som planerades. Runt om på campingen finns gott om höga antennträd och campingvärden var mycket positivt inställd till att ha oss radioamatörer som gäster. Att få lov att sätta upp antenner och ett samlingstält för föredrag och utställning var heller inga problem. Grönt ljus på allt och det var bara att hoppas att vädrets makter också skulle ställa upp.

Varje läger eller tillställning bör ha en egen "maskot". Vad kan väl passa bättre än en Gabestokk (dansk benämning) att placera de deltagare i som till äventyrs skulle få för sig att störa ordningen allt för mycket. ESR Sommarläger skall vara en städad tillställning för hela familjen där både (X)YL och barnen kan delta inte bara i år utan också i framtiden. Vi utgick ifrån att blotta åsynen av detta medeltida instrument skulle ha en avskräckande och lugnande effekt.

index

Den nytillverkade GABESTOKKEN strategiskt placerad vid infarten till campen var uppskattad såväl av våra gäster som av campingfolket som med uppspärrade ögon långsamt svepte med blicken över lägret. Vad är detta för underliga människor tyckte vi oss kunna ana i deras tankar. Gabestokken är tillverkad helt i trä av fritidssnickare Anker SM7RHW tillika sekreterare i ESR.

Redan på måndagen den 3 juli ankom de första gästerna tillsammans med några av oss arrangörer. Samlingstältet var redan på plats och antennuppsättning blev så nästa punkt på dagordningen. 

Under tisdagen ankom allt fler deltagare och vid middagstid på onsdagen hade 30 personer checkat in. 

index

Göran SM7DLK hade tagit med sig två radiostationer, en Wireless SET 19 från mitten av 40-talet och den något mindre, lättare och modernare ICOM IC706MK2.

Vad är ett Sommarläger utan radio. Tidigt i planeringsfasen bestämde vi oss för att uppmana alla att ta med såväl hembyggd som fabriksbyggd utrustning för att visa på den bredd amatörradion erbjuder. Surplusmaskinerna som vägde bly var ett annat inslag för att bättre kunna förstå hur forna tiders field-days kunde te sig och vilka uppoffringar som krävdes. 

index

En lätt portabelstation för skog och mark demonstrerade Staffan SM7DQW - Sierra från Wilderness Radio. En trevlig liten QRP-tranceiver med utbytbara moduler för de olika kortvågsbanden.   

Som första loppissäljare dök SM7AYB upp med en mängd mystifika apparater och diverselådor. På vanligt AYB-maner såldes prylarna för symboliska summor ofta en, två eller fem kronor för en stor gottepåse eller ännu större papplåda med okänt innehåll..

index

Nils (2:nd OP till SM7IPB) med sin radiobyggsats inhandlad för fem riksdaler på loppisen! Ett verkligt kanonklipp - onekligen.

På tisdagen restes master och hissades upp trådantenner i de höga tallarna. Richard SM7OHB kämpade tappert med att försöka förse platsen med trådlöst Internet. Det som normalt och enligt Richard skulle vara en barnlek visade sig helt omöjligt även för proffs. 

index

En 3G-telefon med extern antenn och tillhörande LAN-router hissades upp i träd efter träd runt campingplatsen i jakten efter en användbar signal från Telenor, men ack vad vi bedrog oss.

Campingplatsen ligger i total radioskugga och de extrema tropokonditionerna på 3G-frekvenserna ställde också till det ordentligt för oss. Vid ett tillfälle loggades hela 27 mobiltelefonnät varav många från de baltiska länderna och Tyskland. Någon signal från Telenor fanns inte att finna och vi får helt enkelt vänta på sämre konditioner..

Under tisdagskvällen kördes NAC på 144 MHz från campen. En 7 elements Yagi på 5 meter gav ett trettiotal QSO i loggen. Operatörer var Robban SM7YGZ, Bengt SM7EQL och Per SM0AIB. Längsta förbindelse DL6NAA/JO50VF 595 km. Även några OK-stationer kördes på CW och SSB.

Testresultat mitt i listan. http://ham.se/vhf/nac06/0607/0607.htm 

Senare under kvällen dukades till långbord och de flesta lägerdeltagarna mötte upp med både det ena och andra. Kul hade vi i alla fall.

Onsdag morgon kl 06.00 inleddes aktiviteterna med morgon-QSO på 80 meter CW. Bengt SM7EQL hade tagit med sin Wireless Set 19 anno 1945 som för övrigt väckte viss nyfikenhet och munterhet - både på bandet och av besökarna på lägret.

index

Wireless Set No 19 in action. Robban SM7YGZ lyssnar över CW-delen på 80 m

I takt med att fler amatörer ankom hissades fler trådar upp i träden, fler pinnar restes. Dag SM7IPB kämpade med en dipol för 14 MHz som av någon outgrundlig anledning hamnade på 12.7 MHz. Efter diverse vedermödor kom den dock rätt till slut.

index

Dag SM7IPB bygger antenn och 2:nd OP Nils mixtrar med sin nya radiobyggsats.

Under eftermiddagen inledde Bengt SM7EQL med ett föredrag om grunderna för signalspaning och hur man med modern teknik med stor noggrannhet kan fastställa en "svartsändares" position. 

index

En timme senare tog Staffan SM7DQW över och demonstrerade principerna för Radiopejlorientering (RPO). Därefter arrangerades några rävjakter där de c:a 20 deltagarna skickades ut i naturen. 

index

Radiopejlorientering. Ett uppskattat inslag och kanske fick någon en aha-upplevelse om hur enkelt det kan vara att pejla in en sändare om man går metodiskt tillväga.

Under onsdagseftermiddagen ankom vår första utländska gäst - Ivan OZ7IS och senare på kvällen lagom till utflykten till Sandhammarens fyr dök Vasily RA1AMW med XYL Alexandra upp.  

index

Fr v Alexandra samt Vasily RA1AMW

Richard SM7OHB guidade oss genom maskinrummet med dieselgeneratorer och allehanda apparatur och avslutningsvis upp genom den trånga spiraltrappan med 96 steg. 

index

Utsikten från fyren är vidunderlig och många tänkte nog "här skulle man ha sina antenner"

index

Fram på småtimmarna plockades Miss Gloria fram och Göran SM7DLK - här i samspråk med Ivan OZ7IS - spelade plattor från grammofonarkivet. Vad sägs om Moonlight serenade med Glenn Miller and his Orchestra från 1942 eller Torparvisan med Gösta Johnsson och Eric Johnssons orkester.

index

Torsdag fortsätter aktiviteterna med antennbygge på förmiddagen och senare under dagen anordnas workshop om antenner och genomgång av hur olika antennmätinstrument fungerar och hur de kan användas. 

index

Nej det är inte lätt att köra på två frekvenser samtidigt. Bulletinen sänds på både 145.5 MHz och 3750 kHz. Staffan SM7DQW läser och Per SA0AIB assisterar som sändningstekniker.  

Torsdagens tema var antenner och i många husvagnar och stugor pågick div aktiviteter. Flera av deltagarna hade hörsammat uppmaningen att ta med antennlitteratur som tillsammans bildade ett stort bibliotek för den vetgirige. 

Under torsdagseftermiddagen höll Bengt SM7EQL ett två-timmars föredrag om hur man med enkla verktyg kan bygga effektiva antenner lämpliga att ta med på resan eller använda i stugan. Föredraget avslutades med en praktisk demonstration av hur man med enkla medel själv kan tillverka antenner med stabila mitt- och ändisolatorer. 

index

"Antennarbetarna" Robban SM7YGZ och Ivan OZ7IS.

Senare under eftermiddagen tillverkades en 28 MHz dipol som skulle användas i torsdagens NAC 28 MHz test. Ett 30-tal QSO blev det, de flesta på CW.

Preliminärt resultat, högt upp i listan med 28 QSO och längsta förbindelse blev med UA3FDX/KN85LD 1968km. http://www.sk4ao.net/nac28/06/07/07.htm   

index

Lennart SM5AOG besökte oss. Här flankerad av två radiostugor båda bestyckade med flertalet  radioapparater och antenner.

index

Bland de mest aktiva radiooperatörerna under veckan utmärkte sig Vasily RA1AMW som körde pile-up med stationer från hemmaplan..Vi som inte behärskade ryska språket flytande kunde dock tyda ut en och annan mening och förstod att Vaisily gjorde god reklam för ESR och vårt sommarläger.

index

Som sista programpunkt på torsdagens eftermiddagsagenda anordnade Staffan SM7DQW rävkjakt med två rävar. Trots det extremt varma vädret lockade skogspromenaderna hela 15 deltagare, alla försedda med karta och rävsax.

index

Bengt SM7EQL passade på att avverka några CW-QSO:n på 80 m i väntan på att lägrets självutnämnde grillmästare förberedde grillen inför kvällens långbord med tjo och tjim.

index

Grillmästaren Sture SM7CHX i full action. Det var "rediga kydastycken" på risten. -Möed go mad säger Sture.

index

Per SA0AIB såg också ut att trivas i det fina vädret. 

 index

Klockan är 18.30 - maten börjar bli klar, folket på plats..

index

Kvällens DJ var Anker SM7RHW. Assistenten Göran SM7DLK passade fjäderverket och höll koll på Miss Glorias centrifugalregulator. Ett nog så krävande jobb, särskilt under fältmässiga förhållanden på ett något skrangligt bord och plaststolar med mjuka ben.

index

Ivan OZ7IS, som ibland titulerar sig, fyrpassare på OZ7IGY visade ett uppskattat power-point bildspel om radiofyren OZ7IGY från starten 1957 fram till vad den är idag. Vi fick se många intressanta bilder på de gamla rörbestyckade fyrsändarna och antennsystem som använts genom åren. 

Ett enormt fint arbete utfört av de danska experimenterande radioamatörerna och som nästan uteslutande finansierats med privata medel ur egen ficka. Efter föredraget uppmanade Morgan SM6ESG församlingen att lägga en liten slant till den fortsatta driften av fyren. -I morgon förmiddag kommer jag att gå runt och samla in era bidrag sade Morgan. Ingen kommer undan! 

index  

Bland entusiasterna, denna sena torsdagkväll finner vi Dag SM7IPB vid sin QRP-rigg för 14 MHz. Svaga CW-signaler hörs från flera håll på campen. Ungarna i bakgrunden börjar bli trötta - pappa, skall vi inte sova snart?

Fredag morgon kl 06.00. Morgan SM6ESG spelar en trudelutt på sin blockfjöjt. Nästan ingen är vaken, campingen är öde. Senare på dagen får vi veta att många av lägerdeltagarna vaknat av Morgans ljuva toner. 

index

-Ingenting kan väl vara bättre än att sitta ensam på en sten mitt ute i skogen tidigt en tyst morgon och spela för sig själv och alla de vilda djuren säger Morgan med stor inlevelse. Det handlar om frihet och livskvalitet - förstår du det!? Livskvalitet.

.index

Ivan OZ7IS har tagit på sig den officiella "fyrpassarhatten" och tar här emot bidraget till OZ7IGY som Morgan samlat in bland Sommarlägrets deltagare. Drygt sexhundra riksdaler och tio Rubel blev det, vilket bevisar vilket värde många sätter på att ha tillgång till en väl fungerande radiofyr som är aktiv 24 timmar om dygnet på samtliga VUSHF-band! Hatten av för Ivan och hans beacon team.

index

Efter lunch inledde Morgan med 45 minuter föredrag om hembyggd utrustning. Vi fick se en lång rad hembyggda apparater där de alla representerade olika byggtekniker. Morgan framhöll flera gånger enkelheten i konstruktionerna och visade hur man med ett minimum av verktyg och med surpluskomponenter kan bygga fullt ändamålsenlig utrustning med bra prestanda.

Direkt efter Morgans föredrag tog Sven-Olof SM7GFD vid. 

index

Två bord hade dukats upp med den välkända mottagaren BC348 och tillhörande sändare, roterande omformare som drogs igång via några medhavda ackumulatorer modell större samt en komplett Wireless SET 19 MKIII med whipantenn, CW-nyckel och talgarnityr.

 index

Bilden talar för sig själv - visst är den i tjusigt skick.

I experimentsyfte anordnades under eftermiddagen Loppis med självbetjäning. Några bord fylldes med "bra att ha prylar" som tidigare samlats ihop eller skänkts till ESR. 

index

En plastburk ställdes ut med en skylt där köparna uppmanades att själv bestämma priset och lägga en slant. OBS! Inget minimipris. 

För att få ytterligare fart på ruljansen lämnade vi en hundring, några tjugor och en näve enkronor i burken och drog oss tillbaka. Många av de "vanliga campinggästerna" passade på att förse sig med prylar när de passerade på väg till kiosken. En äldre tant köpte t ex en rulle 60-ohms kabel med påvulkade IEC-kontakter. Några gamla telefoner med fingerskiva försvann snabbt och en liten kille blev överlycklig ägare till en fungerande FM freestyle radio för en guldpeng - efter att ha varit hemma och frågat mamma om lov att handla. Några enstaka köpare blev villrådiga och letade förtvivlat efter någon att fråga om 20 kronor var för lite... Bestäm själv priset sa vi!.... Oj det var svårt. Jag lägger 30 kronor - räcker det?. Vid dagens slut fanns hundringen kvar tillsammans med ytterligare en rejäl stack sedlar och ännu fler mynt. Ännu finns det alltså ärliga människor och må detta loppissystem där köparen bestämmer priset sprida sig ända ner till Friedrichshafen.

index

Det är jobbigt att vara med pappa SM7SKI på Sommarläger och här tar Frida och Amanda sig en välbehövlig tupplur.

index

Thomas SM7DLF, samlare av svensk militärradio visade upp ett snyggt exemplar av RA200. 

index

Leif SM7NCI hade också bullat upp med flera av sina hembyggda apparater som vid närmare granskning visade sig vara rena rama konstverken. Många små bearbetade detaljer och ett snyggt utförande i "military look". Bra jobbat Leif!

index

Framåt kvällningen drog Sture SM7CHX igång grillen - grillosen låg tät och som någon sa - in i dimman Sture...

Efter maten blev det Willi Reppel SM6OMH tur att hålla i en workshop om SoftRock och SDR-radio. 

index

Willi visade hur han byggt in en SoftRock-mottagare i en äldre amatörradiomottagare och där mellanfrekvensen 455 kHz sedan skickades vidare som I & Q-signaler  in i datorn. En intressant applikation som fick många att börja fundera i nya banor.

Som sista punkt bjöd Morgan SM6ESG på en "live radio show". 

index

Här fick vi följa två äldre herrars intressanta diskussioner på 80 meter någon gång på 50-talet om hurvida kombinationer mellan olika antenner och kolkornsmikrofon kontra dynamisk mikrofon påverkar modulationens renhet och kvalitet. 

Bakgrund: Ulf SM6GXV satt en gång på tidigt 80-tal och lyssnade på två äldre herrar från SM0 eller -5 som experimenterade med olika kombinationer av antingen kolkornsmikrofon och dynamisk mikrofon samt dipol versus longwire. Man kom fram till att en viss kombination verkade "optimalt".

Så här i efterhand kan man konstatera att stationen som utförde proven mycket väl kan ha haft EMC-problem (typ HF-likriktning). Ulf som lyssnade tyckte sig dock inte märka någon större skillnad i signalstyrka eller läsbarhet. 

Fredagskvällen lider mot sitt slut. 

index

Per SA0AIB går en sista sväng om loppisbordet innan det är dags att släcka lampan och krypa till kojs.

Lördag förmiddag. Några loppisförsäljare anländer och packar upp sina attiraljer. Det är mulet och för första gången på hela veckan kommer några regnstänk. Inte mycket men ändå tillräckligt för att dra ner tempot en aning. 

index

Här är det Bjarne SM7FBJ och Bengt SM7VUK som ställt upp sitt loppistält.

Mogens SM7FMX visade upp sin nya skapelse - en kompakt pejlantenn för 2 m bandet. 

index

- Med den hör antennen är det lätt att pejla störningar och busar som härjar på våra frekvenser säger Mogens.

Torleif SM7EYW kopplar upp en vridtrafo för att kunna formera elektrolyterna i ett nyinköpt rörslutsteg för 2 m.

index

-Som alla känner till så är risken stor att en apparat som stått oanvänd några år blir förstörd om man släpper på full nätspänning direkt. Ett bra tips är att lägga på 50 VAC någon timme och därefter höja spänningen steg för steg upp till 230 VAC.

Greger SM7JKW, ägare till Electro:kit AB visade upp en del av sitt sortiment av byggsatser, verktyg och mätinstrument.. 

index

Electro:kit har många mycket prisvärda byggsatser.

En annan känd profil är Kjell SM7TE som var så här glad när han fick tillfälle att prova en riktig hederlig gammal radio - en SET 19. 

index

Kanske det är dags att slänga ut FT1000MP med tillhörande Acom slutsteget nu, och börja om från scratch. -Oj, det var en häftig station, men vilket åbäke... säger Kjell.

Lördagen flöt vidare i lugnt tempo, besökare kom och gick. Regnet lättade efterhand och vid tretiden på eftermiddagen tittade solen fram igen. Några timmar senare var himmeln åter klarblå och allt var som vanligt.

index

Klockan 18.00 prick prick, tände Sture SM7CHX grillen. De mest hungriga lägerdeltagarna stod med tallriken vackert i hand och väntade tålmodigt på servering.

Fram emot sjutiden började så prisutdelningen under ledning av Marie SM7YLZ. -Vi börjar med gratislotteriet där de som föranmält sig via webben deltar. Priset är en flaska rödvin och vinnare är Sture SM7CHX! 

index

En i allra högsta grad värdig vinnare speciellt med tanke på allt arbete Sture haft med grillning åt oss alla i nästan sex dagar. -Ååååå tack så mycket - nu öppnar du flaskan och låter den gå laget runt säger Sture! 

Kvällen fortsatte med lottdragning och 25 vinster fördelades ut till lyckliga vinnare.

index

Blunda och ta en lott säger Marie SM7YLZ.

Ett presentkort på hela 600 kronor från SSA Ham Shop gick till Torleif SM7EYW.

index

- Tack snälla SSA säger Torleif SM7EYW.

Fram på småtimmarna bjöds på underhållning från några av våra närmaste grannar - säsongscamparna - som uttryckte sin stora tacksamhet för att dom fått möjlighet att på första parkett studera våra aktiviteter under den gångna veckan. -Normalt är här så tyst och lugnt, och det har varit fantastiskt att få träffa ett så glatt gäng som ni tycks vara! Veve-grammofonen med de gamla stenkakorna från för  väckte många minnen till liv och vi har riktigt njutit av nostalgikicken. 

Några av oss lägerdeltagare fick nog tårar i ögonen efter ett så gott betyg om oss radioamatörer från "vanliga människor" 

index

Längst till höger Sture SM7CHX som bjöd spelemännen på ett glas Whisky efter väl utfört arbete. Man blir lätt lite torr i halsen av att spela dragspel fick vi lära oss.

GABESTOKKEN - hur var det nu med gabestocken?

För att få "äran" att hamna i Gabestokken skulle krävas att vederbörande hade förmågan att vara trevlig och kunna föra sig i sällskapet även under de mest besvärliga situationer som t ex under inverkan av starka drycker. Vi i organisationskommittén hade väl våra funderingar på både det ena och andra offret, men som en klar blixt från den blå himmeln anmälde sig plötsligt en frivillig kandidat - spiknykter dessutom.

 index

Vasily RA1AMW sattes i Gabestokken av XYL Alexandra som tyckte detta var en alldeles förträfflig anordning. -Ta en bild med min kamera också så vi får visa våra vänner hemma i S:t Petersburg säger Alexandra med ett brett leende.

ESR Sommarläger 2006 är över och vi tackar alla deltagare och besökare. Vi som deltagit hela veckan har fått uppleva en fantastisk gemenskap med många spontana aktiviteter. Vädret har verkligen varit med oss. Blå himmel alla dagarna utom lördag då det duggregnade några timmar mitt på dagen. Söndag förmiddag då vi rev antennerna kändes som den varmaste dagen på hela tiden - det blev helt enkelt FÖR mycket av det goda.

Även ett stort tack till campingvärden Kjell på Löderup Strandbads Camping för ett gott samarbete.

Gör vi om detta nästa år? Tja, varför inte. Kanske ESR Sommarläger 2007 kan läggas längre upp i Sverige, detta för att locka deltagare även från andra delar av Sverige.

Bengt SM7EQL 

--

 

Joomla templates by a4joomla

Vi använder cookies för att förbättra våra webbsidor och din upplevelse när du använder dem. Cookies som används för den nödvändigt funktionaliteten för dessa webbsidor har redan blivit satta.
Läs mer om cookies och vad vi använder dom till i vårt policydokument (länk till dokumentet).

  Det är ok med cookies från den här webbplatsen.
EU Cookie Directive Module Information